info.gabitravel@gmail.com+385 91 561 50 29

PROVANSA I NAJLJEPŠA SELA FRANCUSKE

PROVANSA I  NAJLJEPŠA SELA FRANCUSKE 1
  • Termin polaska: 18.-23.6., 23.-28.7., 20.-25.8. i 17.-22.9.2019.
  • Trajanje/prijevoz: 6 dana autobusom
  • Redovna cijena aranžmana po osobi od: 2.990 Kn
  • First minute cijena aranžmana po osobi od: 2.890 Kn

Preuzmite za ispis Uplatite izlet

PROGRAM PUTOVANJA

Na kugli zemaljskoj postoje mnogi prelijepi krajolici, čudesne regije i zemlje. I tako prekrasne da je teško riječima opisati. Provansa je jedna od takvih regija, tako idilično lijepa kao da je sišla s platna kakvog impresionista...Protkana sjajnom svjetlošću koju su tako voljeli upravo impresionisti, prožeta mirisima, natopljena suncem, jednostavno neodoljiva. 
Ovo je program u kojem je spojeno ono najbolje u Provansi, u kojem ćete obići neka od najljepših sela Francuske i u ljetnim mjesecima uživati u najraskošnijim poljima lavande i suncokreta. 
VRIJEDNOST VIŠE: UKLJUČENA DEGUSTACIJA VINA U CHATEAUNEUF-DU-PAPE! 


1. dan: ZAGREB/KARLOVAC/RIJEKA – AZURNA OBALA Polazak autobusa s Autobusnog kolodvora Zagreb, turistički peroni 502-506 u 4:30 sati, mogućnost polaska iz Karlovca u 5:15 sati te sa stajališta Vrata Jadrana kod Rijeke u 07:00 sati (polazak iz Karlovca i s Vrata Jadrana potrebno je prijaviti prilikom rezervacije aranžmana, točno mjesto ukrcaja u Karlovcu bit će u završnoj obavijesti prije putovanja). Vožnja kroz Sloveniju i sjevernu Italiju prema Genovi preko Savone, panoramskom cestom iznad ligurske do francuske granice uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Dolazak na Azurnu obalu u kasnim poslijepodnevnim satima. Posjet Nici, glavnom gradu regije i petom najvećem gradu u Francuskoj, od 19. st. mjestom u koje ljudi dolaze upijati sunce kroz cijelu godinu, izuzetna klima, toplina i svjetlost privlače i umjetnike kao i hedoniste već 2 stoljeća. Šetnja njezinim najljepšim dijelom – starim gradom, slikovitom četvrti obojanom u fasade pastelnih boja, po ozračju pomalo „talijanskom“ dijelu grada gdje ćete osjetiti duh Nice u potpunosti. Smještaj u hotel na području Nice/Cannesa. Noćenje. 

2. dan: AZURNA OBALA – AIX-EN-PROVENCE – LES BAUX-DE-PROVENCE – AVIGNON Doručak. Odjava iz hotela i odlazak u unutrašnjost Provanse prema negdašnjem glavnom gradu regije, otmjenom i živahnom Aix-en-Provenceu, rodnom gradu slavnog slikara Paul Cézannea. Aix je do 15. st. bio glavni grad regije, a njegova dopadljivost i otmjenost razlog je što je Aix na glasu kao jedan od Francuzima najdražih gradova. Šetnja starom gradskom jezgrom pune atmosfere prohujalih stoljeća: Cours Mirabeau - Place Albertas - gradska vijećnica - katedrala sv. Spasitelja. Slobodno vrijeme za osobne programe, kupovinu tipičnih provansalskih suvenira ili poznati slatkiš callisons. U poslijepodnevnim satima odlazak prema jednom od najljepših sela Francuske (službeno se nalazi na toj listi), poznatom srednjovjekovnom, utvrđenom gradiću na stijeni, Les Baux-de-Provence, nekoć ponosnoj utvrdi u kojoj su srednjovjekovni trubaduri izvodili svoju dvorsku ljubavnu poeziju. Iz Les Bauxa pruža se fantastičan pogled na regiju Camargue i deltu rijeke Rone. Šetnja srednjovjekovnim uličicama punim trgovina, restorana, itd. Smještaj u hotel na području Avignona. Noćenje.

 3. dan: AVIGNON – CHATEAUNEUF DU PAPE – PONT DU GARD – ARLES – AVIGNON Doručak. Odlazak u staru jezgru Avignona, jednjog od najljepših gradova Provanse, grada povijesti i umjetnosti poznatog i kao „papinski grad“, ime koje zahvaljuje svom statusu iz 14. stoljeća. Danas je Avignon poznat i kao kazališni grad jer se u njemu svako ljeto odvija jedan od najpoznatijih europskih, odnosno svjetskih kazališnih festivala. Avignon nas očekuje okružen zidinama u dužini od 4,5 km. Na popis mjesta svjetske baštine u Europi, u sklopu stare jezgre Avignona, svrstana je Papinska palača, njezin episkopalni kompleks i Avignonski most. Nakon slobodnog vremena uputit ćemo se prema slavnom vinogradarskom mjestu, nekoć papinskom posjedu Chateauneuf du Pape, gdje su od 14.st. počeli uzgajati vinovu lozu. Posjet jednoj od poznatih vinarija s degustacijom poznatog vina iz regije (uključeno u cijenu aranžmana). Poslije predaha uz čašu vina izlet po Provansi nastavljamo odlaskom do mosta Pont du Gard, najočuvanije građevine iz rimskog perioda koja je služila kao most i akvadukt, a danas je jedan od najposjećenijih francuskih spomenika (doplata za ulaz na licu mjesta). Za kraj dana posjetit ćemo Arles na rijeci Roni, grad kojeg krase mnogobrojni rimski spomenici i po ljepoti poznate Arlezijanke. Po dolasku u Arles, grad u kojem se danas odvija najpoznatiji fotografski festival u Francuskoj i gdje se nalazi najpoznatija škola fotografije, prošetat ćemo starim središtem grada, od katedrale St. Trophime, preko rimske Arene do Place Forum (na njemu se nalazi poznati kafić sa slavne slike Vincenta Van Gogha „Le Café de Nuit“) Povratak u hotel. Noćenje. 

4. dan: AVIGNON - CJELODNEVNI IZLET U NAJLJEPŠA PROVANSALSKA SELA: LOURMARIN - GORDES – ROUSSILLON – L'ISLE SUR LA SORGUE Doručak. Današnji dan provest ćemo u regiji Luberon. Čarobni krajolik „najprovansalskijeg“ dijela Provanse vapnenački je masiv zapravo i na njemu je 1977. osnovan park prirode Luberon. Carstvo biljaka, s malim planinskim selima i kamenim kolibama (bories), Luberon je zaštitni znak cijele regije i u njemu su smještena neka od najljepših francuskih sela. U Luberonu je snimljen poznati film „Dobra godina“ prema knjizi engleskog novinara P. Maylea i upravo ćemo se danas kretati selima u kojima se snimao film. Selo kojim ćemo se prvim prošetati je Lourmarin, isto na listi „Naljepših sela Francuske“. Smješten usred vinograda, maslinika i stabala badema, Lourmarin je maleni provansalski dragulj čiju je ljepotu znao cijeniti slavni Albert Camus, nekoć slavni stanovnik Lourmarina, koji je tu i pokopan. Jedno od najljepših i najpoznatijih sela regije je Gordes. Sa svojim smještajem na rubu platoa Vaucluse, sljubljen s brežuljkom na koje se naslanja, romantičnim uličicama, nadsvođenim arkadama i dvorcem iz 16.st. Gordes je obljubljeno mjesto mnogim umjetnicima i slavnim osobama, a nerijetko se pojavljuje i u filmovima. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se pitoreskno mjesto, Roussillon - jedno od najzanimljivijih provansalskih sela, neobičnog krajobraza: krajolik je pomalo svemirski, s neobičnim crvenim stijenama i kamenolomima, a sâmo selo, u toplim bojama od tamne žute do oker nijansi, apsolutno se svrstava u obvezne posjete u Provansi. Za kraj dana posjetit ćemo pravi mali biser u Vaucluseu, L'Isle sur la Sorgue, prekrasno mjestašce smješteno na rijeci Sorgue kojeg nazivaju „provansalskom Venecijom“ zbog svoje slikovitosti. Šetnja selom i slobodno vrijeme za kavu ili čašu vina. Povratak u Avignon. Noćenje. 

5. dan: AVIGNON – COUSTELLET – ABBAYE DE SENANQUE – MANOSQUE – (VALENSOLE/SAULT) – AZURNA OBALA Doručak. Odjava iz hotela. Za početak dana posjetit ćemo Muzej lavande u Coustelletu, staru farmu obitelji proizvođača biljke koja je simbol Provanse (doplata za ulaznicu na licu mjesta). Potom ćemo se uputiti prema zaštitnom znaku regije, opatiji Senanque, skrivenoj na platou Vaucluse. Osnovana u 12.st., opatija je uništena u 16.st., ponovno obnovljena tek u 19.st., u međuvremenu je postala simbol Provanse sa svojim glasovitim poljem lavande, čest motiv fotografija i razglednica. Nastavak putovanja vodi nas prema mjestu Manosque gdje ćemo posjetiti sjedište poznate tvornice mirisa i kozmetike, L'Occitane. Vidjet ćemo kako izgleda njihova proizvodnja i imati mogućnost kupiti njihove kvalitetne proizvode. Poslije posjeta Manosqueu u ljetnim mjesecima (lipanj i srpanj) uputit ćemo se prema poljima lavande – najpoznatija i najprepoznatljivija su u mjestima Valensole i Sault - kako bismo uživali u pogledu na fascinantna ljubičasta polja (NAPOMENA: u ostalim mjesecima kad ne cvijeta lavanda, ne odlazi se u Valensole/Sault). Nastavak putovanja prema Aix-en-Provence, odnosno području Azurne obale i smještaj u hotel. Noćenje. 

6. dan: AIX-EN-PROVENCE – RIJEKA/KARLOVAC/ZAGREB Doručak. Odjava iz hotela i vožnja do najljepšeg sela Provanse, mjesta inspiracije brojnih umjetnika, mjestašcu Saint-Paul-de-Vence. Saint-Paul je desetljećima meka i utočište slavnih francuskih umjetnika, mnogi su tu imali svoje ljetne adrese, a neku su se tu i vjenčali: slavni Yves Montand i Simone Signoret. Šetnja glavnom ulicom utvrđenog mjesta s brojnim umjetničkim galerijama do fontane, crkve i groblja na kojem je sahranjen slavni slikar i stanovnik mjesta, Mark Chagall. Kraće slobodno vrijeme. Povratak prema Hrvatskoj uz kraća zaustavljanja putem. Dolazak u Rijeku/ Karlovac/Zagreb u noćnim satima.

U CIJENU UKLJUČENO

prijevoz autobusom, voditelja putovanja, smještaj u hotelima
3* u dvokrevetnim sobama na osnovi 2 noćenja s doručkom na Azurnoj obali (područje Cannes/Nica)
odnosno Aix-en-Provence i 3 noćenja s doručkom na području Avignona, degustaciju vina u Chateauneuf-duPape, sve razglede i izlete prema programu, boravišnu pristojbu, te troškove organizacije i prodaje.

U CIJENU NIJE UKLJUČENO

ulaznice za muzeje, izložbe i kulturno-povijesne
spomenike koje nisu navedene kao uključene, fakultativne sadržaje, putno zdravstveno osiguranje
(preporučujemo!), napojnice lokalnim pružateljima usluga i osoblju, te troškove osobnih narudžbi

CJENIK

CIJENA PAKET-ARANŽMANA PO OSOBI:
Polasci 18.6., 20.8. i 17.9.: FM 2.890 kn / RC 2.990 kn
Polazak 23.7.: 2.990 kn
FM POPUST U ODNOSU NA REDOVNU CIJENU VRIJEDI DO OBAVIJESTI O POPUNJENOSTI KAPACITETA!
OVAJ POPUST ISKLJUČUJE MOGUĆE DRUGE POPUSTE ILI POSEBNE AKCIJE!
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1.590 kn
Soba s pomoćnim ležajem na upit!

DOPLATE

CIJENE ULAZNICA (informativno prema stanju iz veljače 2019., mogu biti podložne promjeni): Muzej
lavande u Coustelletu 6 € (grupna cijena); Arena u Arlesu 6,5 €; Papinska palača u Avignonu 11 €; most sv.
Benezeta u Avignonu 5 € - skupna cijena za palaču i most 13,5 €; Pont du Gard 3 €

DOBRO JE ZNATI

NAPOMENA:
Organizator putovanja zadržava pravo izmjene redoslijeda obilaska znamenitosti ovisno o radnom vremenu
muzeja, prometnoj situaciji, vremenskim prilikama, državnim praznicima, mogućem dobivanju satnice
rezervacije za određeni grupni popust, itd.


atl